Obiskujem zadnji letnik medicinske fakultete. Pri eneu izmed predmetov smo se učili o beljakovinah in kakšno vlogo imajo v našem telesu. Profesorica je poudarila kolagen, saj se ga v zadnjih letih veliko omenja. Pomislila sem, da sem besedo kolagen opazila na številnih kremah za obraz in v obliki prehranskega dopolnila.

Profesorica nam je podala nekaj osnovnih informacij in želela, da ostalo sami raziščemo ter v obliki seminarske naloge predstavimo pred razredom. Želela je, da je kolagen glavna tematika in, da napišemo kje v našem telesu se nahaja in kako ga lahko dobimo.

Takoj sem se pravila na delo in začela brskati po literaturi. Prebrala sem, da je kolagen naravno prisoten v telesu, a z leti začne njegova koncentracija upadati. Nahaja se v:

  • Koži
  • Hrustancu
  • Mišicah

Kar me je presenetilo in nisem vedela je to, da obstaja kar 16 različnih vrst kolagena. Ker nam kolagen nudi podporo in strukturo, je zelo pomembno, da ga nadomeščamo. Pomembne izvlečke sem umestila v seminarsko nalogo, ki je že začela dobivati obliko. Bolj ko sem prebirala o tej pomembni beljakovini, bolj mi je postajalo jasno, zakaj ga kozmetična industrija dodaja v njihove izdelke.

Kot že prej omenjeno kolagen v telesu in njegova struktura z leti upada, zato je pomembno, da ga dodajamo. Na spletu sem najdla tudi nekaj fotografij, ki nazorno kažejo strukturo kolagena, fotografiranega pod mikroskopom. Da bi bila moja seminarska bolje razumljena, sem jih poleg grafov dodala med besedilo. 

Ko sem zaključila, sem dokument poslala profesorici, da ga pregleda. Čez nekaj dni sem dobila njen odgovor. Mojo seminarsko je zelo pohvalila in napisala, da sem kolagen lepo opisala ter naj se pripravim na predstavitev. V programu sem oblikovala prezentacijo ter jo z malo treme predstavila pred razredom. Tudi sošolci in sošolke so jo pohvalili in mi na koncu celo zaploskali.